Uskaltaako sydänpotilas matkustaa?

Yhdistyksemme keskustelupalstalla internetissä keskusteltiin alkutalvesta paljon sydänpotilaan mahdollisuuksista lähteä lomamatkalle. Samoihin aikoihin osui Espoon Sydänyhdistyksen luentosarjaan aihe: Uskaltaako sydänpotilas matkustaa? Luennoitsijana oli ilmailulääkäri Alpo Vuorio.

Menin kuuntelemaan luennon ja tein muistiinpanoja tätä kirjoitustani varten. Lisätietoja etsin Kelan ja Ilmailuhallituksen tiedostoista. Olen käyttänyt hyväkseni myös keskustelupalstamme kirjoituksia sekä omia matkakokemuksiani. Olen pyytänyt asiatietoa myös Finnairin lentohenkilökunnan edustajalta. Itse en siis ole matkustamisessa asiantuntija, vaan olen kerännyt eri lähteistä tietoja alla olevaa tekstiä varten.

Tarkoituksena on antaa matkaa suunnittelevalle vinkkejä, ohjeita ja näiden tietojen perusteella myös uskallusta toteuttaa matkaunelmansa.

Sydänpotilaallakin on unelmia: voida tehdä jotain uutta, matkustaa jonnekin kauas, lämpimään, työntää varpaat pehmeään hiekkaan... Sydänsairaan täytyy kuitenkin suunnitellessaan unelmansa toteuttamista ottaa mukaan reilusti realismia. Matka on paljon muutakin kuin se ihana oleskelu lomakohteessa. Se on myös huonokuntoiselle todella rasittavaa matkustamista.

Mieti kokonaisuus, ota kunto huomioon

Lomamatka on kokonaisuus ja vaatii suunnittelua. Matka alkaa kotoa ja päättyy takaisin kotiin. Ihan ensimmäiseksi on matkustettava jollakin tavalla lentokentälle. Asuinpaikasta riippuen siihen voi kulua pitkäkin aika. Lentoasemalla joutuu jonottamaan lähtöselvityksessä ja turvatarkastuksessa, siirtymään mahdollisesti pitkänkin kävelymatkan päähän - ehkä vielä loivasti nousevia käytäviä pitkin - odottelemaan pahimmassa tapauksessa myöhässä olevan koneen lähtöä. Seuraavana on sitten matkustaminen ahtaissa lentokonetiloissa, mahdollisesti välilaskut kenttineen, odotuksineen ja kävelymatkoineen seuraavaan koneeseen ja lopulta laskeutuminen matkakohteen kentälle ja siellä terminaalissa tapahtuvat tulli- ym. muodollisuudet, jotka nekin saattavat viedä runsaasti aikaa. Lopuksi sitten matka eteenpäin, lomakohteeseen.

Matkustaminen on rasittavaa, mutta erityisesti sydänpotilaan tulee muistaa myös oma rajallisuutensa voimavaroissa matkatavaroiden mukana kuljettamisessa, varsinkin, jos on yksin liikkeellä. Kaikki matkalle pakatut tavarat on saatava raahattua lentokentän lähtöselvitykseen ja sen jälkeen on mukana riippana koko matkan ajan koneeseen otettava käsimatkatavara. Ja kohdemaassa ovat taas kaikki matkalaukut mukana kantamuksina. Kannattaa siis harkita, mitä matkatavaroita todella tarvitsee ottaa mukaan matkalle.

Lepo ennen matkalle lähtemistä on tärkeää ja pienentää väsymisestä johtuvaa sairastumisriskiä. Viimehetkeen jäävät lähtövalmistelut ja pakkaaminen väsyttävät ja lisäävät stressiä, joka saattaa koneessa lauetessaan aiheuttaa terveelläkin ikäviä seurauksia.

Mukaan otettavat lääkkeet ja sairautta koskevat tiedot

Matkalle on otettava kaikki käytössä olevat lääkkeet ja niin paljon kutakin, että kaikki varmasti riittävät koko suunnitellun matkan ajaksi. (Itse olen ottanut myös "varmuusvarastoa" siltä varalta, että matka kestääkin suunniteltua pidempään.) Parasta on käydä oman lääkärin vastaanotolla selvittämässä lääketilanne - ja jos sairaus ei ole sillä hetkellä tasapainossa - pyytämässä lupa matkalle lähtöön.

Lääkäriltä on samalla hyvä pyytää mukaan allekirjoituksin varustettuna englanninkielinen todistus tarvittavista lääkkeistä, siis lääkelista vaikuttavine aineineen. Myös reseptit on hyvä olla mukana ja mielellään lääkkeet alkuperäispakkauksissa. Lääkkeiden vaikuttavien aineiden listaa tarvitaan, koska reseptiin on merkitty vain suomalainen lääkkeen kauppanimi, jota ulkomailla ei ehkä tunneta.

Turvatarkastuksessa lääkepakkaus saatetaan avata ja tutkia. Tällöin on hyvä olla esillä lääkärin lääkelista. Mitään lääkkeitä ei saa pakata ruumaan meneviin matkatavaroihin, koska matkalaukku saattaa matkustaa pitkäksikin aikaa jonnekin muualle - valitettavasti. Nestemäiset lääkkeet pakataan resepteineen turvatarkastuksen helpottamiseksi erilliseen läpinäkyvään pussiin ja pussi esitetään turvatarkastuksessa. Jos matkustaa itään tai länteen kauas aikavyöhykkeiden yli, on oltava tarkkana dosetin lääkkeenottoaikojen suhteen. Turvallisimman matkan voi vielä varmistaa ottamalla mukaan viimeisin röntgenkuva ja sydänfilmi sekä lääkärinlausunto sairaudesta.

Tahdistin

Jokainen tahdistinpotilas on saanut tahdistinta laitettaessa ohjeet, mitä saa tehdä ja miten toimia eri tilanteissa, esimerkiksi lentoasemien turvatarkastuksessa. Ohjeita tulee noudattaa.. Omalta tahdistinpoliklinikalta kannattaa kysyä ennen matkaa neuvoja, jos joku asia askarruttaa.

Ilmailuhallituksen ohjeissa sanotaan, että tahdistimesta tulee kertoa ennen turvatarkastusta. Se onnistuu parhaiten näyttämällä tahdistinkorttia, mikä annetaan potilaalle tahdistimen asennuksen jälkeen. (Itse olen varmuuden vuoksi vielä taputellut kädelläni sydämen seutua - elekielenä.)

Korvat ja silmät

Lentomatkan helpottamiseksi, jos on nuhaa, on hyvä pari tuntia ennen nousua tiputtaa nenätippoja sieraimiin. Ja jos korvat menevät tukkoon, helpotusta voi saada sulkemalla suu ja sormin sieraimet ja puhaltamalla. Lentoemännät suosittelevat nenätippojen lisäämistä noin puoli tuntia ennen laskua eli viimeistään turvavyömerkkivalojen syttyessä. Ennen matkaa tuntuvat kivut ym. ongelmat korvissa kannattaa käydä tarkastuttamassa lääkärillä ja pyytämässä ohjeet.

Lentokoneen ilma on kuivaa, joten jos kärsii kuivista silmistä, on hyvä varustautua apteekista saatavilla kuiville silmille tarkoitetuilla silmätipoilla.

Lento-/tukisukat

Jos joutuu istumaan pitkiä aikoja paikoillaan, laskimotulppien vaara alaraajoissa kasvaa. Siksi on tärkeää pukea jalkoihin oikean kokoiset lento-/tukisukat, jotka ulottuvat polvitaipeeseen asti. Sukat on hyvä pukea jalkaan jo aamusta, kun jalat eivät ole vielä turvonneet. Paikallaan istumiset koskevat myös auto- ja junamatkoja lentomatkojen lisäksi. Tosin lentokoneessa liikkuminen on vaikeampaa, mutta siitä huolimatta lentomatkan aikana kävely- ja jalkajumppa ovat tärkeitä tulpanestokeinoja.

Matkavakuutus

Kun sydänpotilas lähtee matkalle, hänen ei missään tapauksessa kannata ottaa lentokentän automaatista halpaa vakuutusta. Vakuutuksen selvittämiseen kannattaa ryhtyä ajoissa ja tiedustella vaikkapa useammasta matkavakuutustoimistosta juuri itselleen ja omaan sairauteen sopivaa riittävän kattavaa vakuutusta. Tapaturma on yleisin vakuutuksen tarve, mutta sydänpotilas tarvitsee vakuutuksen, joka korvaa jo ennestään olevan sairauden pahenemisen.

Monella on jo pysyvä matkavakuutus esimerkiksi kotivakuutuksen yhteydessä. Ilmeisesti sellainen vakuutus korvaa sairauden pahenemisen, mutta kannattaa kuitenkin ennen matkaa tarkistaa tämä asia vakuutusyhtiöstä, sillä vakuutuksien ehdot vaihtelevat yhtiöittäin. On hyvä muistaa, että tämä pysyvä vakuutus korvaa myös vahingot kotimaassa, jos olet matkustanut 50 km kauemmaksi kotipaikastasi.

Jos matkalla joutuu tilanteeseen, missä millään kielellä ei saa vakuutusasioita selvitettyä, on olemassa 24 h vuorokaudessa päivystävä puhelin Suomessa, johon voi soittaa. Numero on hyvä selvittää vakuutusyhtiöstä vakuutusta tehtäessä. Pysyvän vakuutuksen puhelinnumero löytyy vakuutuskortin takaosasta. On hyvä idea tallentaa tämä numero kännykän muistiin - ja kännykkähän on tärkeä turvaväline kulkemaan aina mukana missä tahansa liikkuessa.

Lentomatka

Nousussa ja laskussahan korvat saattavat mennä tukkoon tai kipuilla. Tähän olikin hoito-ohjeet jo aikaisemmin mainittuina. Nousun aikana sormen päissä saattaa tuntua tunnottomuutta. Tämä johtuu siitä, että koneen sisätiloissa happiarvot pienenevät korkealla lennettäessä. Matkustamon ilma on myös hyvin kuiva, joten vettä kannattaa juoda riittävästi. Kahvi ja viini ovat diureetteja, joiden juontia on hyvä rajoittaa.

Lentohenkilökunta on saanut ensiapukoulutuksen ja koneessa on sairauskohtausta varten tietty lääkevarasto, mahdollisuus lisähapen antamiseen sekä Finnairilla kaukolento-ja lomalentokoneissa myös rytmihäiriön varalle defibrillaattori. Jos sitten lentomatkalla alkaa olo tuntua jostain syystä huonolta, pitää kertoa henkilökunnalle arkailematta voinnistaan hetimiten eikä kannata esittää urheaa ja päästää ongelmaa pahenemaan. Tarvittaessa koneesta voidaan ottaa yhteys kansainväliseen lääkäripäivystykseen, Medlinkkiin, joka ottaa vastuun koneessa tapahtuvista hoidoista.

Jos haluaa varmistaa, että lentomatkalla saa mahdollisimman kattavan hoidon, voi hankkia lentoyhtiöstä MEDIF-kaavakkeen (=Ilmoitus lentoyhtiölle erityisjärjestelyn tarpeesta lentomatkaa varten). Osa kaavakkeesta täytetään itse, lääketieteellisen osuuden täyttää lääkäri. Kaavake toimitetaan lentoyhtiön lääketieteelliselle yksikölle hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta lisävalmistelupaketti ehditään tehdä ennakkoon. Näin voi liikuntarajoitteinen, esimerkiksi huonokuntoinen kardiomyopatiapotilas, saada kuljetusapua lähtöasemalla koneeseen siirtymisessä, välilaskupaikassa konetta vaihdettaessa sekä matkakohteen lentokentällä.

Matkustuskiellot

Matkalle ei tule lähteä, jos verenpaine ei ole hyvällä hoitotasolla tai jos on rytmihäiriö, mikä ei ole hallinnassa lääkkeillä tai tahdistimella. Sairastetun infarktin jälkeen on noin kuukauden mittainen matkustuskielto, pallolaajennuksen jälkeen matkalle voi lähteä lyhemmällä varoajalla.

Vastasairastuneella kardiomyopatiapotilaalla voisi ajatella, että matkallelähtölupa olisi sama kuin sopeutumisvalmennus- ja kuntokurssille pääsemisessä eli sydäntilanteen tulee olla vakaa viimeiset kolme kuukautta ennen matkaa. Asia kannattaa aina tarkistaa hoitavalta lääkäriltä.

Rokotukset

Rokotukset on hoidettava riittävän ajoissa ennen matkaa. Influenssarokotus kannattaa ottaa aina, kun tietää, että matkalle lähtö osuu influenssavirusaikaan - myös Etelä-Euroopassa matkustettaessa. Kaukomaille lähtijän kannattaa selvittää rokotustarve esimerkiksi omasta terveyskeskuksesta. Hepatiitti A on tarpeen Itä-Euroopassa ja Välimeren eteläpuolella, jäykkäkouristus/kurkkumätärokote Itä-Euroopassa ja Venäjällä, Intian matkalle kannattaa ottaa polio-tehosterokotus.

Sairastuminen Euroopassa

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa sellaisen lakisääteisen terveysturvan eli ne sairaanhoitopalvelut, jotka myös oleskelumaan oma väestö saa. Jos joutuu maksamaan korvauksia, ne voi hakea takaisin kotipaikkakunnan Kelan toimistosta. Tällainen kortti on anottavissa Kelasta.

Aikaero-rasitus

Itä-länsisuunnassa tapahtuvilla pitkillä lennoilla syntyviä jet lag-ongelmia voi itse oikein toimimalla pienentää. Ennen lentomatkaa kannattaa välttää liikaa syömistä, lennon aikana ei kahvia eikä alkoholia. Nukahtamislääkettä ei suositella lentomatkan ajaksi, unilääkkeen voi ottaa vasta perillä.

Hyvää matkaa!

Tässä on nyt iso paketti ohjeita ja tietoa unelmamatkaa suunnittelevalle sydänpotilaalle - ja miksei myös ihan terveellekin. Hyvin ennakkoon ohjeiden mukaan varautumalla, mahdolliset riskit ovat hallinnassa ja matkakriteerit täyttävä sydänpotilas voi lähteä reippain mielin suunnittelemaan ja toteuttamaan nautinnollista lomaa. Matkakohteenhan voi valita sitten ihan oman kunnon mukaan. Tarjolla on eksoottisia kaukomaita, riskittömämpää Eurooppaa ja ihan oman kotimaan tuttuja tai ennen kokemattomia elämyskohteita.

Teksti: Anna-Liisa Ilves