Ennustetta parantavat elämäntavat

Sydämen toiminta voidaan karkeasti jakaa kolmeen osa-alueeseen: 1) lihastoiminta eli supistumistyö, 2) sydämen sähköinen toiminta, ja 3) sydänlihaksen oma verenkierto. Kun häiriö on sydänlihaksen toiminnassa, on tärkeä pyrkiä elämäntavoilla tukemaan sydämen toimintaa ja ehkäisemään sydämen muun toiminnan häiriintymistä eli esim. sydänlihaksen oman verisuoniston = sepelvaltimoiden ahtautumista.

Siksi kardiomyopatiaa sairastavan on tärkeä tietää myös kolesteroleista. Sydämen hyvinvointi on usean tekijän summa. On osoitettu, että elämäntavoilla voidaan vaikuttaa riskitekijöihin, jotka altistavat valtimotautien kehittymiselle. Sukumme geeniperimää ja sukupuolta emme voi vaihtaa, mutta muihin riskitekijöihin me voimme itse vaikuttaa. Kolesteroli, verenpaine ja veren hyytymisominaisuudet reagoivat siihen, mitä syömme, miten liikumme, tupruaako suupielessä tupakka ja onko elämä yhtä hallitsematonta stressiä ja kriisitilanteita.

Jos sydämeni saisi valita

Sydänystävällinen ruoka on vähärasvaista, vähäsuolaista ja kasvisvoittoista hyvää perusruokaa. Se pitää

hyytymistekijät ja rasva-aineet kurissa sekä verenpaineen oikeissa lukemissa. Elämäntapamuutoksissa ei kannata hosua ja hoppuilla, sillä makutottumusten muuttaminen vie aikaa, tutkimusten mukaan 10-15 ruokailukertaa. Tee muutoksia asteittain, äläkä päätä yhdessä yössä hyljätä entisiä tapojasi. Elämäntapojen muuttamisessa on myös hyvä muistaa, että repsahduksia tullee kaikille ja ne ovat hyviä oppimistilanteita. Viikossa on edelleen yksi pyhä, jolloin voit suoda itsellesi "pikku paheita".

Kolesteroli kohdalleen

Kolesteroli on elimistössämme aine, jota tarvitaan mm. solujen rakennusaineena pieniä määriä. Suuret määrät ovat osallisena tapahtumaan, jota kutsutaan arterioskleroosiksi eli valtimoiden ahtaumataudiksi. Kolesteroli liikkuu verenkierrossa kiinnittyneenä kuljettajavalkuaisiin LDL ja HDL. "Paha" eli LDL vie kolesterolin solujen rakennusaineeksi ja "hyvä" eli HDL pyrkii tuomaan matkalle jätetyn ylimäärän takaisin maksaan hajotettavaksi.

Suonten ahtautumisongelma alkaa, kun LDL on määrältään suuri (>3), toisaalta korkea HDL-taso voi suojata suonten ahtautumiselta. Kolesterolin määrä on riippuvainen oman maksamme tuotannosta ja siitä, mitä suuhumme laitamme. Suhdelukuihin näyttäisi vaikuttavan myös muut elämäntavat, tupakointi nostaa LDL-tasoa ja tehokas liikunta laskee LDL-tasoa ja nostaa HDL-tasoa. Itse voimme vaikuttaa siihen, mitä suuhun laitamme, emme siihen, mitä määriä maksa tuottaa kolesterolia.

Kolesterolin päälähde on kova eli eläinperäinen rasva. Kasviperäisessä rasvassa kolesterolia ei ole ollenkaan. Kasviperäiset öljyt sisältävät myös ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja, joita ei eläinrasvasta saada ollenkaan. Käytä siis leivän päällä margariinia ja ruoanlaitossa ja leipomisessa öljyjä tai "pullorasvoja". Näin turvaat välttämättömien rasvaliukoisten vitamiinien ja rasvahappojen saannin mutta et kartuta kolesterolin saantiasi. Tarkista eläinperäisten tuotteiden kuten maitotuotteet, juusto, liha/makkarat rasvapitoisuus ja valitse rasvaton tai vähärasvainen vaihtoehto.

Villiinny viljasta, kasviksista, marjoista ja hedelmistä

Suomalainen söi 50 vuotta sitten 170 kg ruisleipää vuodessa, nykyisin vain 17 kg vuodessa. Ei siis ihme, että nykyisin kuitua saamme liian vähän, 18-23g/vrk. Hyvä pohja riittävälle kuidun saannille (30-35g) saadaan 5-6 viipaleesta leipää ja puolesta kilosta kasviksia hedelmiä ja marjoja päivittäin nautittuna. Kuitu alentaa kolesterolia viemällä sitä suolesta mennessään ja kuitu tasapainottaa myös verensokerin vaihteluja. Suolen toiminnan vilkastuttajana ja kylläisyyden tunteen pitäjänä kuitu on ylivoimainen aine. Kuitutuotteet ovat myös tärkeitä kivennäisaineiden, esim. kaliumin ja magnesiumin, sekä flavonoidien ja muiden antioksidanttien saantilähteitä. Flavonoidilähteenä tomaatti on 10 kertaa parempi kuin ranskalaisten markkinoima punaviini!

Oletko suolavuoren kuningas?

Suola vetää vettä perässään sanotaan. Ensin janottaa ja sitten turvottaa. Jos sydänlihas toimii vajavaisesti, voi ylimääräisen nestekuorman kierrossa pitäminen olla sydämelle ylivoimainen rasitus. Tästä voi seurauksena olla sydämen vajaatoiminnan paheneminen ja nesteen tihkuminen keuhkoihin ja maksan laskimojärjestelmän kuormittuminen erilaisine oireineen (hengenahdistus, ylävatsaturvotus). Suolassa oleva natrium kohottaa verenpainetta ja vaikuttaa jopa lääkkeiden tehoon.

Muista siis ruokaa valmistaessasi valita mahdollisimman puhtaita elintarvikkeita, vältä valmiiksi marinoituja lihoja ja kaloja sekä suolaveteen säilöttyjä täyssäilykkeitä (esim. tonnikala). Muista erilaiset mausteet, pitkän kypsentämisajan tuoma makujen voimistuminen. Suosi happamia makuja, sillä silloin tarvitsee suolaa huomattavasti vähemmän. Kokeile kalalle sitruunaa, etikkaa kasvissosekeittoon, tomaattimurskaa pataruoan höysteeksi ja lihalle punaviiniä. Tarkista juustojen, leipien ja leikkeleiden suolapitoisuudet.

Mineraalisuolat (Pan suola, Seltin, Saga salt) voivat olla apukeino natriumin saannin vähentämisessä, mutta onnistut yhtä hyvin, jos vähennät asteittain ruokasuolan käyttöä. Merisuola ei ole sen terveellisempää, sekin on 99 prosenttisesti NaCl.

Alkoholi on hyvä renki mutta huono isäntä

Pieni annos alkoholia ruoan juhlistajana tai saunan jälkeisenä rentouttajana sopii sydämelle mainiosti. On jopa näyttöä siitä, että pieni alkoholiannos päivittäin nautittuna saattaisi kohottaa hieman HDL-kolesterolin tasoa. Muista kuitenkin humalan ja krapulan rytmihäiriöitä lisäävä vaikutus. Tosiasia on sekin, että runsaasti nautittuna alkoholi on sekä hermosolu- että sydänlihassolutoksinen, eli se tuhoaa kudosta. Alkoholi voi tehostaa esim. beetasalpaajien ja ACE-estäjien vaikutusta ja tämä voi tulla esiin verenpaineen laskuna ja huonovointisuutena. Alkoholissa on runsaasti kaloreita ja siksi mitättömältä tuntuva keskiolutpullo päivittäin nautittuna voi kostautua 4-5 kg painon nousuna vuoden aikana.

Ravinto ja lääkkeet

Jos käytössäsi on Marevan-lääkitys, muista K-vitamiinipitoisten ruoka-aineiden mahdollisimman tasainen käyttö. Runsas K-vitamiinin saanti saattaa heikentää Marevanin tehoa ja niukka saanti taas tehostaa Marevan-hoidon tehoa. Kasvikset, kuten pinaatti, kaalit ja herne, mausteista persilja ja tilli sekä hedelmistä kiivi ja avokado voivat heikentää Marevanin tehoa poikkeavan runsaasti nautittuina. Kotimaisista marjoista vain mustaherukka sisältää runsaasti K-vitamiinia, joten senkin käytössä on syytä olla tarkkana. Nauti siis hedelmiä, kasviksia ja vihanneksia päivittäin, mutta älä ryhdy kaalisoppadieetille tai riehaannu tuoreista herneistä kesäisellä torilla niin että ruokavalio muuttuu täysin.

Suolassa oleva natrium näyttäsi tutkimusten valossa vaikuttavan joidenkin sydän ja verenpainelääkkeiden tehoon ja mahdollisesti ilmeneviin sivuvaikutuksiin. Mikäli haluat itse vaikuttaa siihen miten hyvin beetasalpaajat, ACE-estäjät ja diureetit vaikuttavat, vähennä jo sen takia päivittäistä suolan saantiasi. Tästä voi olla hyötyä jopa taloudellisesti, koska saatat pärjätä pienemmällä lääkityksellä.

Hanna Meriläinen

Aikuisten sydänpotilaiden kuntoutusohjaaja

Päijät-Hämeen keskussairaala

Päivitetty 26.1.2006 HM