Sydänlihassairaudet

Kardiomyopatioiden esiintyvyyttä on tutkittu melko vähän, arvioitu yhteismäärä olisi ainakin noin yli 10 000 sairastunutta.

A. Kardiomyopatiat ovat epäyhtenäinen joukko sydänlihassairauksia, joissa perusvika on itse sydänlihaksessa sen sijaan, että esimerkiksi sepelvaltimotauti tai läppävika olisi vaurioittanut sitä. Kardiomyopatiat heikentävät eri tavoin sydämen pumppaustoimintaa. Tämä johtaa sydämen vajaatoimintaan, joka aiheuttaa väsyvyyttä, fyysisen suorituskyvyn laskua, hengenahdistusta ja turvotuksia. Usein ilmenee myös rytmihäiriöitä.

B. Kardiomyopatiat voidaan jakaa dilatoivaan, hypertrofiseen, restriktiiviseen ja ensisijaisesti rytmihäiriöinä ilmenevään muotoon. Niitä hoidetaan lääkityksellä, tarvittaessa tahdistimella ja muilla toimenpidehoidoilla. – Sydämensiirto on äärimmäinen hoito.

C. Eri kardiomyopatioiden syyt vaihtelevat. Monet johtuvat geenivirheestä, jolloin ehkäisy on mahdotonta, mutta varhainen diagnoosi mahdollistaa usein tehokkaan hoidon. Useimmat kardiomyopatiat ovat hyvin harvinaisia. Yleisin on periytyvä hypertrofinen kardiomyopatia, johon sairastuneita on Suomessa yksi viidestäsadasta.

Kerro oma selviytymistarinasi ja lähetä se julkaistavaksi.

Selviytymistarina voi olla kokonaisvaltainen kertomus kardiomyopatiaan sairastumisestasi, tai se voi olla mikä tahansa sydäntä lähellä oleva asia, joka on koskettanut elämääsi ja kasvattanut sinua henkisesti.

Kirjoitukset julkaistaan nimimerkillä, tai halutessasi nimellä. Pidätämme oikeuden päättää lähetettyjen tekstien julkaisemisesta.

Otamme mielellämme vastaan myös asiantuntuntijoiden artikkeleita sairauteemme liittyvistä aiheista.

Omakohtaiset tarinat ja artikkelit

Henkilötarinoita