KELA-kurssit

Kelan kuntoutus 2018

Osana kuntoutuspalvelujaan Kela tarjoaa myös sydänlihssairaille monimuotoista kuntoutusta säännöllisesti järjestettävillä kursseilla. Kuntoutus koostuu erilaisista toimista, joiden tavoitteena on ensisijaisesti turvata tai parantaa kuntoutujan työ- ja toimintakykyä. Sydänlihassairautta ja sydämen vajaatoimintaa -sairastaville on KELA-kursseja tarjolla.

Tämän lisäksi kursseilla on seuraavia tavoitteita:

  • terveiden elämäntapojen ja itsehoito-ohjelmien omaksuminen
  • kivun ja sydänsairauksiin liittyvien yleisten ongelmien hallinta
  • kuntoutujan psyykkinen tukeminen
  • sydänsairaudesta annetun tiedon syventäminen
  • arjessa ja työelämässä selviytymisen tukeminen
  • sairautta koskevien tietojen ja potilaan kuntoutuksen tukemiseen tarvittavien valmiuksien antaminen  omaisille ja läheisille
  • lähipiirin sosiaalisten verkostojen hyödyntämisen parantaminen.

Kurssijakson yksilölliset tavoitteet perustuvat kuntoutujan B-lääkärinlausunnossa olevan kuntoutussuunnitelman tavoitteisiin.

Suurin osa kurssin toiminnasta tapahtuu ryhmissä. Kurssin ohjelma määräytyy osallistujien tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Kurssiohjelmaa täydennetään yksilöllisen tarpeen mukaan yksilöohjauksella ja erityistyöntekijöiden tapaamisilla.

Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit  KELA 2018

Kurssit löytyvät KELAn sivuilta  www.kela.fi/kuntoutus

Kuntoutus-sivun tekstistä sivun keskeltä löytyy linkki 'Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit'. Kyseiseltä sivulta tai suoraan Kuntoutus-sivun oikeasta reunasta 'Kuntoutuskurssihaku' tarjoaa erilaisia valintoja, joista voi valita hakuperusteet. Valinnasta Sairaus löytyy esim. Sydänsairaudet, jossa on hyvin kattava lista koko maan tarjonnasta.

Suora linkki Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit -sivuille on  http://www.kela.fi/tyoikaisille_kuntoutus-ja-sopeutumisvalmennuskurssit

Klikkaamalla kurssin tunnusta saat tarkemmat tiedot ja hakuohjeet.

Kurssille hakeminen
Hakemukset vastaanottaa Kela
Hae harkinnanvaraiselle kurssille lomakkeella KU132
Kuntoutujien paikkoja yhteensä 10 ja omaisten paikkoja yhteensä 10
Kuntoutujan jaksot
Kokonaispituus yhteensä 15 vuorokautta

Laitoskurssina toteutettava kuntoutus koostuu kolmesta viiden päivän mittaisesta jaksosta. Ensimmäisen jakson lopussa on kahden päivän mittainen omaisten osuus. Niin halutessaan kuntoutujat voivat osallistua kurssille myös avomuotoisesti.Kurssien toteutuksesta vastaavat Kuntoutus Peurunka Laukaalla, Vetrea Terveys / Joensuun Kuntohovi, Ikaalisten Kylpylä/Kuntoutuskeskus, Härmän Kuntoutus Ylihärmällä sekä Huoltoliitto/Kunnonpaikka Vuorelassa.

Kaikille kurssille hakeutumiseksi tarvitaan lääkärin B-lausunto ja kuntoutushakemus Kelan toimistoon. Kurssit on tarkoitettu työelämässä oleville, sinne palaaville, kuntoutustuella oleville, opiskeleville ja työelämästä poissaoleville kuntoutujille, jotka sairastavat sydämen vajaatoimintaa tai kardiomyopatiaa. Kohderyhmänä on myös kuntoutujan puoliso tai muu aikuinen omainen/ läheinen. Läheistä tuetaan ja ohjataan, jotta kuntoutujan arki sisältäisi kuntoutumista edistäviä toimintoja.

Lisätietoja kursseista saa Kelan toimistoista ja internetin kautta Kelan kuntoutuskurssihausta.

Kaikkien kurssien nimi Kelan sivuilla on "Sydämen vajaatoimintaa tai kardiomyopatiaa sairastavien osittainen perhekurssi, kuntoutuskurssi."